genital siğil tedavisi

Kadınlarda Genital Siğiller

HPV, ciltten cilde temas yoluyla hücre içine yayılır. Kuluçka evresinde virüs her zaman genital siğil şeklinde belirtilere neden olmayabilir. Bir süre sonra bazen ciltte sivilce, ben veya karnabahar benzeri kabarcıklar şeklinde belirtilere neden olur.

Genital siğillerin düşük riskli ve yüksek riskli türleri vardır. İnsan papilloma virüsü olarak da bilinen HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüs türüdür. Bu virüs sadece cinsel ilişki yoluyla yayılmaz, aynı zamanda temas yoluyla da yayılabilir. HPV genellikle genital siğillere neden olur. HPV tedavi edilmezse kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir. Bu virüs nedeniyle kadınların düzenli aralıklarla taranması gerekir. Aktif cinsel hayatı olan kişiler düzenli olarak doktor kontrolünden geçmelidir. Erken teşhis bu olası hastalığı önlemek için önemlidir. HPV virüsü vücuda girdiğinde hemen belirti göstermez. Cinsel yaşamın başlangıcındaki bireylerin aşılanması önerilmektedir, cinsel yaşamın başlangıcında bu aşının yaptırılması çok önemlidir. HPV sadece genital bölgede belirti vermez, mukozalara yayılan lezyonlara da neden olabilir.

Kadınlarda Genital Siğil Belirtileri;

HPV virüsü vücutta 1 yıla kadar yaşayabilir ve tipik bir görünüme sahiptir. Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde HPV kendini kaybedebilir. Erkek ve kadınlarda görülen bu virüs erkeklerde genital siğil olarak belirti verir. Erkekler genellikle bu HPV virüsünün taşıyıcısıdır.

HPV’ler her bireyde aynı şekilde belirti vermez. Genital siğiller genellikle kabarık, sert, yumuşak olabilir. Tek tek ortaya çıkan genital siğiller kümeler halinde de ortaya çıkabilir. HPV’nin yayılma riski olan düşük riskli ve yüksek riskli tipleri vardır. Yüksek riskli HPV’ler kadınları rahim ağzı kanseri riski altına sokabilir. Yüksek riskli HPV’ler için kadınlar servikal smear testi yaptırmalıdır. Her HPV türünün kendine has özellikleri vardır.

Kadınlarda Genital Siğil Nedenleri

Genital siğiller neden kadınlarda görülür?

Vajinadaki siğillere Hpv neden olur. Genital bölgede oluşan siğillere en sık Hpv 6 ve Hpv 11 tipleri neden olur. Hpv cinsel yolla veya cilt teması yoluyla bulaşır ve üreme organlarının çevresinde ve üzerinde siğillerin oluşmasına neden olur. Bu bulaşma ağız ve anal bölge gibi alanları da etkiler.

Cinsel birliktelik sırasında oluşan yakınlık, genital bölgedeki siğillerle teması kolaylaştırır. Bu şekilde bir partnerde bulunan genital siğiller diğerine kolaylıkla bulaşabilir. Siğiller HPV virüsü taşır. Bu, siğillerin vücudun diğer bölgelerinde de görülebileceği anlamına gelir.

Kadınlarda genital siğillerin nedeni genellikle cinsel ilişki sırasında bulaşan Hpv virüsüdür. Bu, genital siğillerin vajina dışındaki bölgelerde de ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin anal kondilomlar (rektal bölgedeki siğiller) genital siğil olarak sınıflandırılır.

Kadınlarda Genital Siğiller Nasıl Fark Edilir?

Kadınlarda genital siğiller nasıl fark edilir?

HPV’nin neden olduğu siğiller (kondilomata) diğer siğillerden farklı görünür. Genellikle ben gibi diğer lezyonlarla karıştırılırlar. Genital siğillerin belirtileri siğillerin alanına, sayısına ve şekline bağlıdır. Genital siğiller aşağıdaki gibi ayırt edilebilir

Birden fazla genital siğil olabilir.

  • Vajina üzerinde kabarcıklı bir görünüme sahiptirler. Vajina çevresinde de bulunabilirler. Bu yüzden rahim siğili olarak da adlandırılırlar.
  • Kaşıntıya neden olabilirler.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilirler.
  • Vajina dışında anal bölgede de görülebilirler.
  • Tek bir bölgede veya dağınık olabilirler.
  • Açık ila koyu kahverengi renkte, deriden biraz daha koyu olabilirler.
  • Bazı durumlarda genital siğiller çok küçük oldukları için görünmeyebilir.

Tüm bu belirtiler kadınlarda genital siğilleri tanımlamak için yeterli olmayabilir. Kesin tanı için bir kadın sağlığı uzmanına görünmeniz gerekecektir. Bazı durumlarda virüs kişide mevcut olabilir ancak Hpv siğilleri görülmeyebilir. Bu durumda ileride çıkabilecek siğiller için Hpv testi yaptırılması önerilir.

Kadınlarda Genital Siğil Türleri Nelerdir?

Genital siğiller de dahil olmak üzere siğillerin yüzde 90’ından fazlasına HPV virüsü neden olur. Genital siğiller bu nedenle HPV siğilleri olarak adlandırılır. Yaklaşık 40 HPV türü genital siğillere neden olur. Ancak vakaların büyük çoğunluğuna Hpv 6 ve Hpv 11 tipleri neden olmaktadır. Hpv virüsüne yakalanmayı önlemek için hpv aşısı yapılabilir.

Düşük riskli HPV tip türleri; 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81’dir.

Yüksek riskli HPV tip türleri; 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82’dir.

HPV, çoğunlukla cinsel temas yoluyla yayılan ve siğillere neden olabilen bir virüstür. Bu yüzden genital siğil olarak da adlandırılır. Cinsel siğiller prezervatif gibi yöntemlerle önlenemez. Bu nedenle siğil olduğundan şüphelenen kişilerin bir kliniğe giderek gerekli tedaviye başlaması gerekir.

Kadınlarda Genital Siğiller Nasıl Tedavi Edilir

Kadınlarda genital siğiller (kondilomlar) kozmetik bir sorun olmanın yanı sıra cinsel ilişki sırasında ağrı ve kanamaya neden olabilir. Ayrıca kondilom benzeri siğiller enfeksiyon riski nedeniyle tedavi edilmelidir. Genital siğillerin aşı ile önlenmesi mümkün olabilir. HPV aşısı ile ilgili en önemli şey hastalık bulaşmadan önce yapılması gerektiğidir. Aşıların kanser yapıcı bu virüse karşı antijen içeceği olarak bilindiği bir gerçektir. HPV aşıları 16 ve 18 kanser türüne karşı antijen içerir. Antijen vücuda girdiğinde bağışıklık sisteminin antikor üretmesine neden olur. HPV aşısı özellikle 12-13 yaşlarında yapılırsa daha fazla koruma sağlar. Kişilerin penis, vajina, skrotum (erkeklerde skrotal kese) veya dış genital bölge ile teması varsa HPV bulaşma olasılığı artar. Virüs belirtileri göstermeyen kişilerin hastalıktan korunmak için aşı olmaları önerilmektedir.

HPV, enfekte bölge ile herhangi bir temas yoluyla da bulaşabilir. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak da bir başka korunma yöntemidir. Ancak prezervatiflerin virüse karşı %100 koruma sağlamadığını bilmek önemlidir. HPV prezervatif dışındaki bölgelerden de bulaşabilir.

Merkezimizde genital siğilleri sadece 5 ila 10 dakika süren cerrahi olmayan bir lazer tedavisi ile tedavi ediyoruz. Hastalar çalışıyorlarsa aynı gün işlerine geri dönebilirler. Geleneksel cerrahi prosedürlerde kullanılan genel anestezi yerine sadece lokal anestezi (bölgesel anestezi) kullanılmaktadır. Lokal anestezi ile tedavi edilen hastalar kendileri oldukları için ameliyattan korkmazlar.

Kesi veya dikiş içermeyen ve sağlıklı dokuya zarar vermeyen genital siğiller için cerrahi olmayan tedaviler, ameliyatla ortaya çıkan iltihaplanma veya kanamaya neden olmaz. Kas ve doku kaybı gibi sorunlar görülmez. Kronik rahatsızlıkları olan hastalar ameliyatsız lazer tedavisini güvenle yaptırabilirler.

Genital siğillerin ameliyatsız lazer tedavisi sonrasında iz kalmaz.

Genital siğillerin ameliyatsız tedavisi sonrasında hastaların yaşayabileceği ağrı yok denecek kadar azdır. Siğillerin tedavisinde tercih edilir. Siğillerin dondurulması ve lazerle siğil tedavisi de kullanılmaktadır. Çok geniş bir alana yayılmış siğiller için ameliyat kullanılabilir.